"Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο συνειδητό, θα κατευθύνει τη ζωή σου και εσύ θα το αποκαλείς πεπρωμένο" Carl Jung
Κλινική Υπνοθεραπεία
Ένα εσωτερικό ταξίδι στις αμέτρητες δυνατότητες του Νου
Τι είναι η Ύπνωση
Η Ύπνωση, όπως πολλοί ίσως πιστεύουν, ΔΕΝ είναι ύπνος καθώς κατά την διάρκειά της ΔΕΝ υπάρχει απώλεια συνείδησης και από μόνη της ΔΕΝ αποτελεί θεραπεία. Αντίθετα, είναι μια κατάσταση επιλεκτικής συγκέντρωσης, απορρόφησης και εστιασμένης προσοχής στον εσωτερικό μας κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ύπνωση είναι η μετατόπιση της προσοχής εστιασμένα σε κάποιο θέμα που μας απασχολεί ή σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο το οποίο μπορεί να είναι εξωτερικό ή εσωτερικό, ή σε μία σκέψη, ιδέα, μνήμη, εικόνα, φανταστική δραστηριότητα, λέξη, φράση ή σωματική αίσθηση σε ένα βαθύτερο εσωτερικό επίπεδο κατανόησης με ταυτόχρονη όξυνση των 5 αισθήσεων, δηλαδή με ταυτόχρονη και μεγαλύτερη αισθητηριακή καθαρότητα
Επομένως, η ύπνωση είναι μια έμφυτη ικανότητα που όλοι μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και με τη βοήθεια κατάλληλα εκπαιδευμένων θεραπευτών αλλά και μόνοι μας, μιας και διαθέτουμε μέσα μας απύθμενες πηγές έμπνευσης, ενέργειας, γνώσης, σοφίας και δύναμης. Η κατάσταση ύπνωσης μας παρέχει πρόσβαση σε αυτές τις εσωτερικές πηγές γνώσης και δύναμης σε συνδυασμό με κατάλληλες παροτρύνσεις που απαρτίζουν τη θεραπευτική διαδικασία και μας δίνει τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουμε για να γνωρίσουμε αλλά και να αλλάξουμε κατά βούληση βαθιές και άγνωστες πτυχές του εαυτού μας που όμως επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματά μας.
Η εμπειρία της ύπνωσης
Ο καθένας μας έχει βιώσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, στιγμές εσωτερικής συγκέντρωσης, αλλά κανείς δεν έχει συνδέσει αυτή την αίσθηση με τη λέξη ύπνωση. Για παράδειγμα μια κατάσταση ύπνωσης που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε βιώσει είναι όταν οδηγούμε για αρκετή ώρα όντας εστιασμένοι στο δρόμο, ή ακόμα κι όταν βλέπουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, είτε όταν βρισκόμαστε με φίλους και δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο γρήγορα και ευχάριστα πέρασε ο χρόνος ή ακόμα κι όταν ζωγραφίζουμε ή ακούμε την αγαπημένη μας μουσική. Εκείνη τη στιγμή βιώνουμε ένα βαθύτερο επίπεδο συγκέντρωσης. Σε αυτή την κατάσταση κι ενώ δεν παρατηρούμε τι συμβαίνει γύρω μας, το ασυνείδητο μέρος του νου μας αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μηχανικά "σαν υπνωτισμένοι" όποια εργασία του έχουμε αναθέσει σε συνειδητό επίπεδο
Κλινική Υπνοθεραπεία
Η Κλινική Υπνοθεραπεία ασχολείται και εστιάζει σε αυτό το μέρος του Νου ενώ ταυτόχρονα ο καθημερινός, συνειδητός νους απομακρύνεται σταδιακά από τις καθημερινές ασχολίες και έννοιες, αποδεσμευμένος από τα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Στόχος της Υπνοθεραπείας είναι να αναγνωρίσουμε και ξαναμάθουμε, με έναν διαφορετικό και πολλές φορές καλύτερο λειτουργικό τρόπο, να βιώνουμε στο Εδώ και Τώρα την εμπειρία μας ως ολόκληρος εαυτός, αποδεσμευμένοι από τα γεγονότα του παρελθόντος και τις ερμηνείες που τα ακολουθούν και πυροδοτούν καθώς και από το συναισθηματικό φορτίο που χρωμάτιζε και συνεχίζει να χρωματίζει την εμπειρία μας στο παρόν, «κλέβοντας» τις στιγμές και την ηρεμία από την καθημερινότητά μας.
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας υπνοθεραπείας ο θεραπευόμενος έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας και δεν κάνει κάτι που δεν επιθυμεί και μοιράζεται μόνο όσες πληροφορίες από την εμπειρία του κρίνει εκείνος ότι επιθυμεί να μοιραστεί.
Οι θεραπευτικές συναντήσεις διαρκούν 60 - 90 λεπτά και ο αριθμός τους κυμαίνεται ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα των προβλημάτων του κάθε ατόμου.
Πηγή : Δόβελος Ι. (2009). Η επιστήμη της βιοθυμικής. [Σημειώσεις μαθήματος]. Βιοθυμική Θεραπεία & Κλινική Ύπνωση. Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Αθήνα
Η Κλινική Υπνοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μεγάλο εύρος δυσκολιών
Γενικές Θεραπείες
- Διακοπή καπνίσματος
- Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
- Συμπληρωματική Θεραπεία Καρκίνου
- Προβλήματα με Ουσίες ή Αλκοόλ
- Αύξηση Συμμόρφωσης στη Φαρμακευτική Αγωγή
- Ψυχοσωματικά Συμπτώματα
- Αυτοάνοσα νοσήματα - λειτουργεί ενισχυτικά στην βελτίωση, αντιμετώπιση και εναρμόνισή τους. Συγκεκριμένα, βελτιώνει την πορεία της νόσου.
- Δερματικές Παθήσεις (Ψωρίαση κ.α.)
- Γυναικολογικά Προβλήματα (προεμμηνορρυσιακό, εμμηνόπαυση)
- Σεξουαλικά Προβλήματα
- Αϋπνία
Ειδικές Θεραπείες Ι
- Κατάθλιψη
- Διαχείριση Θυμού
- Φοβία Αεροπλάνου & Ειδικές Φοβίες (έντομα, ζώα κ.α)
- Αντιμετώπιση Πόνου & Χρόνιου Πόνου
- Άγχος
- Κρίσεις Πανικού
- Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD)
- Διαταραχές Προσωπικότητας
- Προβλήματα Πρόσληψης Τροφής
- Προβλήματα σχετιζόμενα με μαθησιακές διαταραχές
- Ενίσχυση Επιδόσεων σε εφήβους και υποψήφιους εξετάσεων(εισαγωγικές, κα.)
Ειδικές Θεραπείες ΙΙ
- Προβλήματα Σχέσεων
- Αναβλητικότητα
- Παχυσαρκία
- Απώλεια Βάρους & Ενδυνάμωση Αυτοπεποίθησης